MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Danas se obilježava Međunarodni dan žena! To je dan kada na poseban način razmišljamo o dragim nam ženama – majkama, sestrama, bakama, tetama, ujnama, učiteljicama… Svi imamo žene koje jako volimo i koje su nam posebne, zar ne? 😊

Na današnji se dan prisjećamo žena koje su se tijekom povijesti izborile za prava koja uživaju današnje žene – pravo na rad jedno je od njih. Naime, 8. ožujka 1857. tekstilne radnice iz New Yorka prosvjedovale su zbog niskih plaća i loših uvjeta rada. Kasnije su spomenute žene osnovale sindikat, a prosvjedi su se nastavili održavati svake godine na današnji dan, 8. ožujka. Najveći je (ženski) prosvjed bio 1908. godine kada je na njujorške ulice izišlo oko 15 000 žena koje su se htjele izboriti za bolje plaćena radna mjesta te općenito bolje uvjete rada.

Prva Međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu, a na njoj je feministkinja Clara Zetkin zatražila da se jedan dan u godini posveti obilježavanju ženskih prava. Zbog toga se i dan-danas svake godine osmog dana ožujka obilježava kao dan posvećen upravo ženama!

Čestitajte svim ženama koje poštujete i volite današnji dan, a one koje su vam posebno drage iznenadite prigodnom čestitkom koju možete sami osmisliti.

Pogledajte prekrasne čestitke koje su napravili naši učenici svojim majkama i bakama!

P. S. Preporučamo vam da u knjižnici posudite i pročitate knjigu Priče o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat.