PROJEKT “KREATIVNOST ZA BUDUĆNOST”
TAGS: kreativnost za budućnostOŠ Središćeosnovna škola središće

Udruga za popularizaciju tehničke kulture „Mehatronik“, Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“, Osnovna škola Katarine Zrinski i naša škola, Osnovna škola Središće partneri su u provedbi projekta „Kreativnost za budućnost“. Projektne aktivnosti se odvijaju pod pokroviteljstvom Republike Hrvatske Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj projekta je povećati mogućnosti darovite i zainteresirane djece da putem izvannastavnih aktivnosti unaprijede svoje znanje te razviju kompetencije za cjeloživotno obrazovanje.

Glavne aktivnosti projekta su provedba radionica „Mali znanstvenik“ i „3 u 3D“.  

„3 U 3D“ zabavne su radionice na kojima će se učenici upoznati s pojmovima 2D i 3D, upoznat će se sa svijetom 3D modeliranja, koristit će 3D olovku, 3D printer, izrađivat će geometrijska tijela i vlastiti 3D model. Učenici će uočiti kako 3D tehnologiju možemo primijeniti u današnjem svijetu, te se na konkretnim primjerima upoznati sa svijetom 3D modeliranja i ispisa modela na 3D printeru.

Na radionicama „Mali znanstvenik“ izvodit će se zabavni, interaktivni pokusi čiji je cilj kod djece potaknuti ljubav prema znanosti i učenju, a istovremeno izazvati osjećaj čuđenja i divljenja. Pokusi koji se izvode potiču uočavanje pojava i procesa u prirodi, te omogućavaju njihovo razumijevanje. Također, izvodeći pokuse polaznicima se na zabavan način približavaju fizikalne veličine, pojmovi, svojstva i zakoni koji su temelj tehničkih znanosti i tehnologija (statički elektricitet, gustoća, površinska napetost, hidrofobnost, prizma, spektar boja, kapilarnost, kromatografija, centripetalna sila, elektromotor, itd.).