DAN EUROPE
TAGS: Dan EuropeOŠ Središćeosnovna škola središće

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i jedinstvo Europe. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o stvaranju Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog smatra se početkom stvaranja Europske unije.

Učenici naše škole obilježili su Dan Europe prigodnim aktivnostima pod vodstvom učiteljica Tajane Beribak Gačić i Nere Batina. Učenice Karla Deković, Ana Bajić i Anita Marković izradile su video prezentaciju o Europskoj uniji koju možete pogledati u sljedećem videu:

Na satu eksperimentalnog izbornog programa Moj doprinos održivom razvoju organizirana je radionica na temu Baština nasljeđe koje moramo čuvati. Učenici su potom proučili mrežnu stranicu culture.ec.europa.eu na kojoj se nalazi popis lokacija europske baštine. Dosada je 38 lokacija u Europi nagrađeno prestižnom oznakom europske baštine. Te lokacije označavaju prekretnice u stvaranju Europe kakvu poznajemo već danas, a simboliziraju i slave europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju.

Učeničke radove možete pogledati u prilogu: