PROJEKT ZAKON U RAZREDU – SIMULIRANO SUĐENJE DRŽAVA GRIMM PROTIV MARICE
TAGS: OŠ Središćeosnovna škola središće


Projekt Zakon u razredu- simulirano suđenje,  dio je  učenja i stjecanja kompetencija iz područja građanskog odgoja i obrazovanja na temelju simulacija sudskih slučajeva prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske. Simulacija suđenja omogućuje učenicima upoznavanje načina rada sudbenog sustava, učenici se uče ulogama tužitelja, tuženika, svjedoka, odvjetnika i vještaka, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju.

Projekt se provodio na izvannastavnoj aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, pod vodstvom prof. Nere Batina.

Projektni tim činili su učenici  Ena Čavrak, Žan Devčić, Dena Dumančić, Heda Fresl, Lana Licitar, Sara Primorac, Sara Škunca, Anja Knežević, Borna Kaurčić, Sara Zegnal i Patrik Kolarec.

Skupina je marljivo radila na slučaju Država Grimm protiv Marice. Riječ je o poznatoj dječjoj bajci o Ivici i Marici koja je poslužila za simulaciju sudskog slučaja. Ivicu i Maricu otac i maćeha ostavljaju u šumi zbog financijskih teškoća. U šumi nailaze na vješticu Slatkozubić koja ih hrani brojnim slatkišima i slasnom hranom kako bi se udebljali i kako bi ih ona sama mogla pojesti. Kako bi spasila brata i sebe Marica gurne vješticu u peć, a u bijegu navodno ukrade dragulje koje je pronašla u vještičinoj kući. Učenici su zamislili da su okolnosti priče stvarne, a učionica likovne kulture nakratko je postala sudnica. Poznati zagrebački odvjetnik Dario Jozić odigrao je ulogu sudca. Suđenje je bilo poput pravog suđenja: čitanje optužnice, izjašnjavanje o krivnji, ispitivanje svjedoka optužbe i obrane. Učenici su vjerno odigrali svoje uloge zbog čega je sudcu zaista bilo teško donijeti odluku. Sudac je naposljetku donio presudu prema kojoj je Marica bila oslobođena svih optužbi.