POSJET UČENIKA 8. RAZREDA VUKOVARU

Učenici 8. a razreda 16. i 17. siječnja boravili su u Vukovaru u sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru, u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata. To je projekt koji kroz terensku nastavu obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar.

Kroz dvodnevni boravak u gradu na Dunavu, učenici su nakon uspostavljenog teorijskog okvira uzroka i tijeka Domovinskog rata posjetili mnoga spomen područja i memorijalne centre. Tako smo prvi dan posjetili izložbene postave Memorijalnog centra Domovinskog rata uz stručno vodstvo časnika Hrvatske vojske. U popodnevnim satima posjetili smo stalni postav Gradskog muzeja Vukovar koji je smješten u baroknom dvorcu Eltz. Nakon toga smo se uputili u Vučedol, prapovijesno nalazište iz metalnog doba. Muzej vučedolske kulture nam je pokazao visoku razvijenost ovoga kraja u prapovijesno doba.
Taj dan je svakako najveće oduševljenje izazvao Vodotoranj. Vodotoranj visok 50,33 metra predstavlja simbol zajedništva tijekom Domovinskog rata.

Drugi dan našeg posjeta počeo je obilaskom različitih spomen područja i memorijalnih centara uz stručno vodstvo djelatnika Memorijalnog centra. Posjetili smo Crkvu sv. Filipa i Jakova, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, koja se još naziva i groblje tenkova. Učenici su uživali u penjanju na pravi tenk. Panoramski smo obišli Kukuruzni put, Velepromet i Borovo Commerce.
Posjetili smo i vukovarsku bolnicu gdje smo pogledali kratki dokumentarni film te posjetili prostorije podruma gdje su bili ranjenici tijekom opsade Vukovara. Nakon bolnice krenuli smo prema Memorijalnom groblju i Spomen domu Ovčara. Naš boravak u Vukovaru je završio Školom mira koja se održavala u rodnoj kući Lavoslava Ružičke, poznatog Nobelovca. Naš izrazito edukativan boravak u Vukovaru završen je pobjedom naših učenika Tomislava Maxa Marića i Nike Nagyszombatya na kvizu znanja o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Uz veliki pljesak i ponos svih razrednih kolega, razrednice Lidije i učiteljice povijesti Tajane, Tomislav Max i Niko su primili zahvalnicu od časnice Hrvatske vojske i svi su zajedno zapjevali.

U nastavku možete pogledati fotografije s terenske nastave.
Fotografirao je učenik 8.a Tomislav Max Marić, a tekst napisala Tajana Beribak Gačić, prof. povijesti.