Posjet Hrvatskoj narodnoj banci – 4. a i 4. b

Učenici 4. a i 4 . b su u pratnji svojih učiteljica i stručne suradnice knjižničarke posjetili Hrvatski narodnu banku. Što su sve tamo vidjeli i naučili, doznajte od samih učenika.

POSJET HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI
            Danas smo posjetili Hrvatsku narodnu banku. Učili smo o euru i bilo je baš fora.
            Saznala sam i vidjela kako su nastali euri i kako se štampaju. Saznala sam i da je novčanica od 5 eura sive boje, od 10 crvene, od 20 plave, od 50 narančaste, od 100 zelene, od 200 žute i od 500 eura ljubičaste boje. Novčanica od 500 eura se manje proizvodi, ali ako se netko susretne s njom neka je čuva, ona je vrijedna. Euro novčanice su hrapave i čvrste. Kada prođemo prstima po novčanici osjetimo ispupčene dijelove. Kada pogledamo novčanicu na svjetlu vidjet ćemo vodeni žig i zaštitnu nit. Osnovni motiv je portret slavnog znanstvenika Nikole Tesle.
            U banci mi je bilo jako lijepo i svašta sam naučila. Kad stignete obavezno posjetite Hrvatsku narodnu banku!
Eva Božić, 4. a
 
POSJET HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI
            Danas smo bili u Hrvatskoj narodnoj banci. Učili smo o eurima i kako znati jesu li pravi. Učili smo kako se prave  i zašto smo uveli euro kao valutu te što je vodeni žig. Na vodenom žigu nalazi se Europa (žena po kojoj je Europa dobila ime), a na nekima je slika Hrvatske narodne banke.
            Pravi euri imaju vodeni žig, broj koji se presijava iz jedne boje u drugu (hologram) i zaštitnu nit. Postoje dvije serije eura – prva serija i serija „Europa“. Kovanica od dva eura ima natpis „O lijepa, o draga, o slatka slobodo.“ Također, na dva eura nalazi se geografska karta Republike Hrvatske, na kovanici od jednog eura nalazi se kuna, a na pedeset, dvadeset i deset centi nalazi se Nikola Tesla.
            Provela sam se odlično  i drago mi je što sam posjetila Hrvatsku narodnu banku. Za uspomenu smo dobili bilježnicu i kune za uspomenu koje će za nekoliko godina možda puno vrijediti. Jako mi se svidio taj nezaboravan izlet i nadam se da ćemo opet posjetiti Hrvatsku narodnu banku.
Ana Pergar, 4. a
 
POSJET HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI
            Dana 27. siječnja 2023. godine posjetili smo Hrvatsku narodnu banku. Do tamo smo išli tramvajem. Banka je izvana izgledala kao neki starinski hotel. Imala je velike kamene stupove.
            Kada smo ušli u banku popeli smo se po stepenicama i ušli u veliku prostoriju. Sve je bilo lijepo uređeno. Gospođa koja tamo radi kroz prezentaciju nam je govorila o euru. Naučili smo da se Europska centralna banka nalazi u Njemačkoj. Također, naučili smo koje su se prije valute koristile i zašto smo prešli na euro. Tada je došla druga gospođa koja je pričala o izgledu eura. Pogledali smo i dva videozapisa o tome kako se štampaju novčanice i kako se prave kovanice. Potom smo proučavali prave novčanice i kovanice eura.
            Isto tako, saznali smo da se na mjestu gdje upravo sjedimo, odnosno par katova ispod nas, čuva novac. Na kraju smo za uspomenu dobili primjerke svih kovanica u kunama. Izlet mi se jako svidio.
Dora Kvesić, 4. b
 
POSJET HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI
            Danas smo išli u Hrvatsku narodnu banku. Tamo smo učili o eurima. Unutra je bilo jako lijepo, uredno i zanimljivo.
            Naučio sam kako prepoznati prave od krivotvorenih euri. Najzanimljivije mi je bilo kada smo Noa i ja otkrili sliku princeze Europe na novčanici. Mislio sam da su vodeni žigovi na eurima jednobojni, ali se zapravo prelijevaju u tri boje. Nisam znao da u Hrvatskoj ima već toliko proizvedenih kovanica eura da kada bismo ih stavili jedan na drugi, dobili bismo stup dug 35 kilometara. Naučili smo koje su slike na eurima i od čega se oni pravi. Pogledali smo i video o izradi euro novčanica i kovanica.
           Na kraju smo dobili bilježnice i sve kovanice kune. Danas sam doznao sve o našoj novoj valuti – euru!

Lovro Vrdoljak 4. a
 
 
POSJET HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI
            Dana 27.1.2023. godine svi moji prijatelji i ja otišli smo u posjet Hrvatskoj narodnoj banci. Prošetali smo do Zapruđa i ušli u tramvaj.
            Čekali smo ispred banke neko vrijeme, a kada smo ušli u zgradu dočekala nas je pristojna gospođa. Odvela nas je u glavnu sobu gdje smo se smjestili i tada je krenula prezentacija. Gospođa je pričala zanimljive detalje. Novčanica od 500 eura je rijetka, ali zato puno vrijedi. Najzanimljivija informacija bila mi je ta da je samo par katova ispod nas spremnik s novcem. Saznali smo i da je novčanica od 5 eura sive boje, od 10 crvene, od 20 plave, od 50 narančaste, od 100 zelene, od 200 žute i od 500 eura ljubičaste boje. Kovanice su također bile zanimljive.
            Za dar su nam poklonili puno darova (bilježnicu, kovanice kune za uspomenu i papirnate novčanice za igranje trgovine). Lijepo sam se provela.
Antonela Lončar, 4. b