65. državno natjecanje mladih tehničara

S ponosom javljamo vijest da je Iva Dujić, učenica 7. a razreda Osnovne škole Središće, državna prvakinja iz tehničke kulture u području modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto na županijskim natjecanjima iz tehničke kulture od 2. svibnja do 5. svibnja 2023. godine u Vodicama, natjecali su se u dvanaest područja unutar dvije kategorije: H – kategoriji (maketarstvo i modelarstvo – 5. razredi, graditeljstvo – 6. razredi, obrada materijala – 7. razredi, strojarske konstrukcije – 7. razredi, elektrotehnika – 8. razredi, elektronika – 8. razredi i robotika – 5. – 8. razredi) i P – kategoriji (automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije i robotsko spašavanje žrtve – od 5. – 8. razredi). U svim područjima i na svim razinama učenici su pisali provjeru znanja, potom su izradili tehničku tvorevinu te pred komisijom predstavljali svoju tehničku tvorevinu. Organizatori natjecanja zaista su napravili velik i izvrstan posao prilikom pripreme organiziranog prijevoza busovima, hotela te prostora za natjecanje i potrebnih materijala.

Iva Dujić je u izradi tehničke tvorevine, drugom dijelu natjecanja, koji je trajao 8 sati raspoređenih u dva dana, imala zadatak izraditi mali kamion za prijevoz hrane ili drugih tereta koristeći Unimat električnu pilu prilagođenu djeci i alat za obradu drveta.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila ju je, kao i prvake iz ostalih jedanaest područja, besplatnim sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti.

Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske provodi se na temelju osnovnoškolskog programa tehničke kulture, programa nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavnog programa u školi te izvanškolskog programa.

Ovo natjecanje izvrsna je prilika za učenike da već u osnovnoj školi stječu ozbiljna teorijska i praktična iskustva iz područja tehnike i tehnologije što ih može motivirati i za izbor budućega zvanja. Također kroz natjecanja vježbaju vještinu verbalnog prezentiranja svojih radova, samostalnost i odgovornost prilikom izrade te kreativnost u unapređenju tehničke tvorevine. Uistinu kroz sve faze školskog, županijskog i državnog natjecanja vidi se praktično ostvarena priprema za daljnji život.

Ines Kresoja

Ines Kresoja