Zmajčeki: Djeca imaju moć zaustaviti međuvršnjačko nasilje

Pjesmom “Zmajčeki” koju izvode djeca iz zbora Moderato zagrebačke OŠ “Središće” i mališani iz udruge Mali zmaj, za koju su nedavno snimili i spot na zagrebačkom Bundeku, snažno poručuju: “Svi smo jednaki bez obzira na financijske mogućnosti” ili da su svi jednako vrijedni bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalaze i da je svima katkad potreban vjetar u leđa. Kako bi potaknuli međuvršnjačku empatiju, u tome su im pomogli, sudjelujući u spotu, naša poznata violončelistica Ana Rucner i bubnjar Marko Duvnjak, a autor teksta i glazbe za pjesmu Zmajčeki je Pavo Tudik.

U posljednje vrijeme sve smo češće svjedoci međuvršnjačkog nasilja. Djeca imaju moć zaustaviti to nasilje. Zato je iznimno važno raditi na poticanju empatije, promicanju razumijevanja različitosti, te na edukaciji o različitim životnim uvjetima. 

Organizatorica i idejna začetnica te akcije je profesorica glazbene kulture i voditeljica zbora Moderato iz OŠ “Središće” – Zagreb, Katarina Kalajžić Golac. Koliko je god to rađeno zbog djece i za djecu Udruge Mali zmaj, koristi od snimanja tog spota jednako tako imaju i učenici naše škole.

– I jednima i drugima jednako je važno pokazati poštovanje. Da djeca iz našeg zbora Moderato pokažu poštovanje prema djeci iz Udruge Mali zmaj, jer oni kao djeca ne mogu financijski pomoći, to mogu odrasli, ali oni kao djeca mogu poslati jaku poruku, koja mislim da je možda djeci iz Udruge Mali zmaj i važnija. Da ih poštuju, da ih cijene i da ih ne gledaju kao nekoga tko je manje vrijedan.

Udruga „Mali zmaj” već se 12 godina brine o djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Trenutačno se brinu o 180 obitelji, a surađuju i s tri sigurne kuće i s domom za djecu i majke u kojima je ukupno oko 500 djece. Uz prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći (hrane, odjeće, igračaka, kućanskih aparata, namještaja), trude se svojim korisnicima pružiti mogućnost da sudjeluju u različitim aktivnostima koje su inače djeci iz socijalno ugroženih obitelji uglavnom nedostupne: igraonice, proslave rođendana, kreativne, glazbene i dramske radionice, instrukcije, organizacija raznih izleta, ljetovanje, odlasci u muzeje, na kazališne predstave.

U besplatnom savjetovalištu Udruge volontiraju i mnogobrojni stručnjaci, poput pedagoga, psihologa, logopeda, medijatora, socijalnog radnika i obiteljskog pravnika. Svaki dan rade s djecom i mladima te se susreću sa situacijama međuvršnjačkog nasilja koje se temelji na materijalnim i financijskim uvjetima u kojima djeca žive, objašnjava Ivan Hamunajec, socijalni radnik iz Udruge Mali zmaj i dodaje da svi možemo pomoći kako bismo djeci osigurali sretnije djetinjstvo.

– Može se to učiniti pomoću donacija. Primamo donacije odjeće, obuće, igračaka i slično, a također, može se biti i donator na više različitih načina. Može se biti donator nekom djetetu pri blagdanima, rođendanima ili kad je na redu nabava školskog pribora, a također i u novčanom obliku jer imamo djece čije im obitelji ne mogu priuštiti troškove za izvanškolske aktivnosti i za školski obrok. Donatore tražimo i kad su u pitanju eventualni iznenadni medicinski troškovi.

U tom su projektu sudjelovali Ana Rucner i Marko Duvnjak, a Ana Rucner svoj je doprinos dala ne samo sviranjem nego i pjevanjem. Kaže kako je biti u društvu s djecom veliki dar i dodaje kako je, na kraju krajeva, budućnost svijeta upravo na njima.

– I moramo ih učiti ravnopravnosti i tome da su svi jednaki bez obzira odakle dolaze, bez obzira na imovinsku situaciju. Djeca su danas osjetljiva i nekad netko nekoga uvrijedi, a da toga nije niti svjestan. Zato se tim mališanima mora od malena postavljati temelj toga da su svi jednaki. Jednako važni, vrijedni, unikatni, da se podržavaju. I ta pjesma je upravo priča o tome i cijela ta poruka je upravo takva.”

– I moramo ih učiti ravnopravnosti i tome da su svi jednaki bez obzira odakle dolaze, bez obzira na imovinsku situaciju. Djeca su danas osjetljiva i nekad netko nekoga uvrijedi, a da toga nije niti svjestan. Zato se tim mališanima mora od malena postavljati temelj toga da su svi jednaki. Jednako važni, vrijedni, unikatni, da se podržavaju. I ta pjesma je upravo priča o tome i cijela ta poruka je upravo takva.”

IZVOR: https://radio.hrt.hr/prvi-program/zivot/zmajceki-djeca-imaju-moc-zaustaviti-meduvrsnjacko-nasilje-10818669