Obilježen Europski dan jezika

Svakog 26. rujna, na inicijativu Vijeća Europe, a u suradnji s Europskom komisijom, obilježava se Europski dan jezika. Promicanje višejezičnosti u Europi od velike je važnosti jer služi kao alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni je čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta.

Kako bi djecu potaknule na učenje stranih jezika, učiteljice Suzana Rajković, Ivana Mikulić, Katarina Ivanjek, Mirna Deskar i Ana Marija Žagar, različitim su aktivnostima učenike Osnovne škole Središće upoznale s jezičnom raznolikošću Europe.

Učenici trećih razreda i učiteljica Mirna ovaj su dan obilježili kroz Montessori igru tišine u kojoj je svaki učenik trebao pridružiti jednu karticu s tekstom odgovarajućoj državi, tj. zastavi. Na svim je karticama pisalo „Volim te“ na jednom od jezika. Na kraju su učenici poslušali kako se „Volim te“ na odabranim jezicima i izgovara. Učenici su izradili i plakate s najvažnijim podatcima o državi koju su dobili u igri.

Učenici viših razreda okušali su se u prepoznavanju jezika kako pri slušanju, tako pri čitanju te su na taj način otkrivali njihove brojne sličnosti i razlike. Učenici šestih i sedmih razreda na temelju mjesta prikazanog na fotografijama pogađali su i zemlje gdje se ta mjesta nalaze. Učenici osmih razreda sudjelovali su u jezičnim Escape Room aktivnostima. Rješavali su zadatke, mozgalice i zagonetke o europskim jezicima i tako odgonetnuli skrivenu zaporku. Učenice 7.A razreda, Anja Martinović i Nera Strčić, svojim likovnim radovima pridružile su se natjecanju za najkreativniji plakat na temu “Jezici u mojoj učionici/školi”, a neki će učenici svoju kreativnost pokazati i u EDL natjecanju u dizajnu majica, pa im želimo sreću da možda baš oni osvoje glavnu nagradu.

Učenici OŠ Središće još su jednom pokazali svoje vještine i svoju ljubav prema otkrivanju i učenju stranih jezika.

Bravo! Well done! Bien fait! Ben fatto! Goed gedaan! молодець!