Osnovna škola Središće domaćin trećeg kola Croatian Makers Lige – Regija Zagreb III

U petak, 9. veljače, Osnovna škola Središće ponosno je bila domaćin trećeg kola Croatian Makers Lige – Regija Zagreb III. Natjecanje je okupilo učenike osnovnih škola podijeljenih u ekipe mlađe i starije dobne skupine, koji su pokazali svoje vještine u programiranju Maqueen Plus v2 robota.

Okupilo se otprilike trideset učenika, spremnih da odmjere svoje znanje i vještine u programiranju kroz proljetnu tematiku. Robot je bio vođen kroz šarenilo proljeća, pridružujući se veselim leptirima i pjevu ptica te pomažući u sadnji različitih vrsta povrća. Prolazeći kroz livadu u potrazi za vjesnicima proljeća, koristio se HuskyLens kamerom za precizno skeniranje smjera sadnje. Sigurnost prolaska kroz livadu osigurali su senzori za praćenje linije, dok je interakciju s okolinom dodatno obogatio pozdrav svjetlećim diodama i zvukom.

CROATIAN MAKERS LIGA, autor: Božena Ukić

Domaći učenici i njihovi gosti uložili su mnogo truda u ovu proljetnu avanturu robota te su uspješno surađivali u zadacima sadnje, zajedno se radujući znakovima nadolazećeg proljeća.

Ponosno čestitamo našim učenicima koji su osvojili prvo mjesto u mlađoj dobnoj skupini, a to su Loro Vrdoljak i Roko Lokin. Također, čestitamo i našim gostima na njihovim postignućima te ih pozivamo na novo druženje sljedeće godine.

Croatian Makers Liga predstavlja prvi veliki projekt IRIM-a započet u školskoj godini 2015./16. To je najveće takvo natjecanje u EU-u, u kojem sudjeluje više od 12 000 djece iz više od 600 škola i neprofitnih organizacija svake školske godine, s više od 3 000 doniranih robota od strane IRIM-a.

Obrazovne institucije redovito sudjeluju u 4 do 5 krugova natjecanja tijekom školske godine na lokalnoj razini, što omogućuje integraciju ovog predmeta u redovni nastavni plan i program, a ne samo kao jednokratni događaj kao što je često slučaj s natjecanjima iz područja robotike.