8.a i 8.b na maturalcu

Učenici 8.a i 8.b na tri su dana, od 27. do 29. svibnja, učionice zamijenili sjevernom Dalmacijom. U sklopu trodnevne izvanučioničke nastave istraživali su prirodne i kulturne ljepote toga kraja.

Prvoga su dana učenici posjetili Cerovačke spilje, jedno od najznačajnijih speleoloških nalazišta u Hrvatskoj gdje su uživali u pogledu na impresivne stalaktite i stalagmite koji su nastajali stoljećima. Učenici su imali priliku istražiti podzemni svijet te saznati više o geološkim procesima koji su oblikovali ove spilje. Stručno vodstvo omogućilo im je da razumiju važnost očuvanja takvih prirodnih fenomena. Sljedeća destinacija bio je Šibenik, Krešimirov grad, grad bogate povijesti i kulture. Osmaši su posjetili katedralu sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a te se prošetali starom gradskom jezgrom. Kroz zanimljive priče i legende, učenici su se upoznali s povijesnim događajima i znamenitostima ovog prekrasnog grada.

U Vodicama su učenici uživali u opuštajućim šetnjama uz obalu, istražujući male uličice i trgove. Osim razgledavanja, imali su priliku osvježiti se u moru i uživati u slobodnom vremenu na plaži. Vodice su pružile savršenu ravnotežu između edukativnog i rekreativnog dijela maturalca.

Drugoga su dana učenici obišli Nacionalni park Krka, prirodni dragulj s veličanstvenim slapovima i bujnom vegetacijom, ali i faunom, a posjetili su i franjevački samostan na otoku Visovcu. Naučili su u Nacionalnom parku Krka mnogo o važnosti očuvanja prirodnih resursa i biodiverziteta. U Sokolarskom centru učenici su potom dobili jedinstvenu priliku vidjeti ptice grabljivice izbliza i saznati više o njihovom životu i zaštiti. Edukativne prezentacije i demonstracije sokolarenja ostavile su snažan dojam na učenike potičući ih na razmišljanje o ekologiji i očuvanju životinjskih vrsta.

Učenici su trećega dana brodom obišli Nacionalni park Kornate, otočnu čaroliju koja oduzima dah svojim kristalno čistim morem i razvedenom obalom, a nakon toga i Park prirode Telašćica, prekrasno područje netaknute prirode, slikovitih uvala, ali i slanoga jezera na otoku.

Učenici su tijekom ovoga putovanja stekli nova znanja, upoznali svoju domovinu, produbili ili stekli prijateljstva i vratili se s mnoštvom nezaboravnih dojmova.

Ivana Trucek i Marko Prpić

Što su sve osmaši obišli i vidjeli, pogledajte u videu,