Izvanučionička nastava sedmih razreda

Dan je započeo posjetom dvorcu Pejačević u Virovitici, jednom od najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika u tom području Hrvatske. Dvorac, izgrađen u barokno-klasicističkom stilu, oduševio je učenike svojom arhitekturom i poviješću. Vodič je učenicima ispričao zanimljive priče o obitelji Pejačević, njihovom doprinosu lokalnoj zajednici te o važnosti očuvanja kulturne baštine. Učenici 7. b razreda su sudjelovali u projektu Hrvatska kulturna baština u kojem su istraživali obitelj Pejačević, a posjet dvorcu je bio zanimljiv završetak projekta.

Nakon razgledavanja dvorca, učenici su se uputili prema Parku prirode Papuk, točnije park šumi Jankovac. Ovo zaštićeno područje poznato je po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, bogatoj flori i fauni. U pratnji stručnog vodiča učenici su prošetali poučnom stazom kroz šumu, gdje su mogli vidjeti i naučiti o raznim biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na ovom području. Posebno zanimljiv bio je posjet Jankovačkom slapu, slapu Skakavac, jednom od najljepših slapova u Hrvatskoj, te istoimenom planinarskom domu gdje su učenici imali priliku predahnuti i uživati u prirodnim ljepotama. Posjet Jankovcu također je uključivao edukaciju o geološkim karakteristikama Papuka, koji je poznat kao prvi hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a.

Ova izvanučionička nastava pružila je učenicima ne samo edukativno iskustvo, već i priliku za socijalizaciju i jačanje prijateljskih veza kroz zajedničke aktivnosti u prirodi. Posjet Virovitici i Parku prirode Papuk zasigurno će ostati u lijepom sjećanju svim sudionicima te ih motivirati da i dalje istražuju i cijene prirodne i kulturne ljepote svoje domovine.

Tajana Beribak Gačić

IMG_1197
IMG_1209
IMG_1211
IMG_1214