Dani otvorenih vrata udruga 2024.

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture grada Zagreba, povodom Dana otvorenih vrata udruga, održane su radionice za učenike osnovne škole Središće. Učenici sedmih i osmih razreda sudjelovali su u radionicama koje su im približile svijet elektronike, programiranja i 3D modeliranja. Radionice su održane 6. i 7. lipnja 2024. godine, voditeljica je bila Božena Ukić.

Arduino radionica: Ultrazvučni senzor

Radionica za učenike osmih razreda fokusirala se na izradu pomoćnika za parkiranje automobila pomoću Arduino mikrokontrolera. Učenici su izradili projekte poput inverznog rada tipkala i naizmjeničnog blinkanja dioda. Nakon što su se upoznali s mikrokontrolerom, učenici su uz vodstvo učiteljice povezali ultrazvučni senzor, tri LED-ice i otpornike s mikrokontrolerom te su ga isprogramirali da, ovisno o udaljenosti do prepreke, šalje svjetlosni signal, npr. kada je prepreka preblizu svijetlit će crvena LED-ica. Senzor očitava udaljenost do objekta i uključuje odgovarajuće LED diode kako bi prikazao koliko je automobil blizu.

Radionica: Modeliramo s 3D olovkama

Učenici sedmih razreda koristili su 3D olovke za razvijanje prostorne percepcije, preciznosti i strpljenja. Nakon uvodnog upoznavanja s radom 3D olovki, samostalno su izrađivali oblike, a zatim su prema predlošcima izrađivali složenije modele. Cilj radionice je steći osnovno razumijevanje tehnologije i inženjeringa.